TEODOR LLORENTE

                                 Patriarca de la Renaixença

llorente 

Biografia(Acadèmia Valenciana de la Llengua)

Teodor Llorente naix a València el 7 de gener del 183 en la casa del matrimoni Llorente Olivares,situada en el carrer del Serrans.La primera mestra de Teodor va ser la seua mare,que li ensenyà les primeres lletres.després estudià Batxillerat i després la carrera de Dret.

Un jove romàntic

Escrigué els primer versos als catorze anys, i als dèsset,el drama Delirios de Amor, que es posà en escena en el Teatre Principalel 30 de març del 1854 amb un gran èxit.

El jove Llorente començà a escriure els primer versos en valencià inspirat,segons ell, en Lo Gaiter de Llobregat, obra de Rubio i Ors.Cal recordar que la majoria de les publicacions de l'època en la nostra llengua eren de tipus satíric,en les quals l'ús d'una llengua degradada i fortament dialectalitzada es feia servir per a fer riure.en canvi, les pretensions romàntiques de Llorente es trobaven en un pla més culte i d'expressió més elaborada.

Estos entusiastes estudiants,Llorente i Querol, es van poder enriquir gràcies a les novetats que Maria Aguiló havia portat a València.Aguiló els va exposar el moviment renaixentista que sorgia a Catalunya i Balears, descobrí i ensenyà als jóvens la història pròpia i els parlà de les antigues glòries valencianes històriques i literàries.

Llegir més

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESCRIPTORS VALENCIANS

ENRIC VALOR

"El valor de les paraules"

Enric Valor

Enric Valor,escriptor i lingüista polifacètic que contribuït d'una manera significativa en la recuperació de la llengua i la cultura valenciana.

Universitat d'Alacant

Enric Valor i Vives va nàixer a Castalla l'any 1911 i va morir a València el dia 13 de gener de 2000.En el moment de ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant ,Enric Valor i   Vives,als seus 88 anys,podia ser considerat el patriarca viu de la filologia catalana al País Valencià.El seu nom va lligat,inevitablement,al de tres intel.lectuals valencians també desapareguts:Manuel Sanchís Guarner(1981),Joan Fuster(1992) i Vicent Andrés Estellés(1993).Però si cadascun d'aquests era el millor exponent en un camp.Enric Valor va aglutinar en la seua persona el conreu de tres camps fonamentals per a la recuperació de la llengua i cultura pròpies:la gramàtica nomativa,la rondallística i la novel.la.I en tots tres va exce.lir. 

 

Us deixe l'enllaç del documetal El valor de les paraules que ens mostra la vida i l'obra d'Enric Valor a través de les seues paraules i de les entrevistes que va mantindre en vida.

El valor de les paraules

COLEGIO JARDIN

C/ Bernat Descoll ,nº46
VALENCIA, C.P:46026
MAIL: caj@cece.es
TEL: 96.333.37.36
TEL/FAX: 96.333.80.57